Jord Roemer (1969)

Ik wil mezelf in de spiegel kunnen aankijken

Ik maak al sinds mijn jeugd heel bewuste keuzes. Zo besloot ik op mijn twaalfde vegetariër te worden omdat ik het niet ok vond hoe er met dieren werd omgegaan. Dat is op die leeftijd een atypische keuze. Ik heb sindsdien nooit meer vlees gegeten. Ook in mijn werkende leven zijn mijn principes belangrijk. Zo heb ik op staande voet ontslag genomen toen ik bij een werkgever verplicht werd om dingen te doen die in het nadeel waren van de klant. Ik heb mijn leaseauto laten staan en ben met de trein naar huis gegaan. Ik word letterlijk ziek als ik dingen moet doen waar ik mensen mee benadeel. Dan voel ik me heel slecht. Ik wil mezelf ’s morgens in de spiegel kunnen aankijken.

Grootmoeder

Mijn oma heeft altijd een hele belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Niet alleen de liefde voor natuur en het bewust genieten van hele kleine dingen heb ik van haar meegekregen. Het gaat veel verder dan dat. Omaatje was heel bijzonder omdat ze altijd aandacht had voor andere mensen en met hen meeleefde ondanks dat ze zelf heel veel gebreken had. Ze gaf meer dan de helft van haar pensioen weg aan goede doelen, ook al moest ze daarvoor heel zuinig leven (en liep ze in de winter met een jas aan in huis, aangezien de cv nogal laag stond). Mijn interesse in mensen en het graag naar hen luisteren, heb ik duidelijk van haar. Dat maakt me goed in de zachte kant van het vak. De markt wordt bepaald door hebzucht en angst. Vanuit mijn inlevingsvermogen in mensen probeer ik te achterhalen hoe iemand zal reageren op schommelingen in de markt. Beleggen is één groot psychisch verhaal. Waar komt een klant vandaan en wat kan iemand aan? Daarop baseer ik mijn advies. De intake, hoe iemand precies functioneert is heel essentieel.

Twee vaders

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 9 was. Daarna is mijn moeder hertrouwd, waardoor ik twee vaders heb. Die twee zijn heel verschillend. Ik heb van beide veel geleerd. Mijn stiefvader is rationeel, streng en gestructureerd en leerde me hoe de beurs werkt. Dankzij hem ben ik op mijn veertiende begonnen met beleggen. Mijn biologische vader is juist de creatieve, vrije geest die iedereen zichzelf wil laten zijn. De combinatie van beide mannen zit in mij en dat komt bij beleggen goed van pas. Enerzijds maak ik rationele keuzes, maar creativiteit en durven afwijken van de standaard is ook essentieel in dit vak.

Marco Lange (1971)

Het woord nee prikkelt me juist om door te gaan

Ik heb heel veel energie. Mijn vrienden noemen me een pitbull omdat ik niet opgeef. Toen ik Economie studeerde ben ik ook vakken Econometrie gaan volgen. De docent voorspelde dat ik als economiestudent voor zijn vak zou falen. Dat prikkelde me juist om het te doen en het is me gelukt. Wanneer ik een bepaald doel heb, wil ik dat halen, hoe moeilijk het ook is. Toen ik bij bij een vorige werkgever terecht kwam in een commerciële functie, zeiden mijn ouders: dit moet je niet doen, want dit past niet bij je, dit kun je niet. Ik wilde ze het tegendeel bewijzen en heb er keihard voor geknokt. Het lukte me in eerste instantie heel goed, maar uiteindelijk hadden mijn ouders in een ander opzicht wel gelijk, omdat ik producten moest verkopen waar ik niet achter stond. Dat kon ik niet en deed ik niet. Ik ben een adviseur, geen verkoper.

Nooit achterover leunen

Ik vind enorm veel dingen leuk. Zo studeer ik graag en zoek steeds nieuwe uitdagingen. Ik wil altijd blijven leren en mezelf verder ontwikkelen zowel privé als zakelijk. Ik zal nooit achterover gaan leunen. De markt dwingt je om scherp te blijven, dat is juist wat ik leuk vind. Het moet niet te makkelijk gaan in het leven, dan raak ik verveeld. Dit gebruik ik ook in mijn werk. Voor de cliënt ga ik altijd tot het gaatje. Ik zoek naar de beste oplossing tot ik zeker weet dat het echt niet beter kan.

Bewust

Dat ik altijd maar door ga, wil niet zeggen dat ik de realiteit niet kan accepteren of me niet bewust ben van bepaalde risico’s. Ik was een super fanatieke voetballer tot ik geblesseerd raakte aan mijn knie. Twee operaties verder bleek dat ik nooit meer draaisporten zou kunnen doen. De acceptatie daarvan was voor mij heel heftig. Ik heb overwogen om een hele ingrijpende experimentele operatie te ondergaan waarbij ze gezond bot en kraakbeen uit een ander deel van je lichaam inbrengen in het slechte deel van je knie. Er was geen garantie op succes. Toen dacht ik: waarom zou ik het risico nemen dat ik straks helemaal niet meer kan lopen. Dat is totaal onverantwoord. Ik zet nooit dingen op het spel die er echt toe doen. Ik streef naar het best haalbare, maar stel geen onrealistische doelen en ga ook geen onverantwoorde risico’s aan.

Eric Warmoltz (1965)

Gelukkig zijn, daar draait het om

‘Mijn gezin is zeer bepalend voor me. Ik heb drie dochters waarvan de oudste, Wies (19), het syndroom van down heeft. Bij haar geboorte realiseerden wij ons dat het belangrijkste is dat je kind gelukkig wordt. Mensen met downsyndroom zijn vaak heel gelukkig omdat ze blij worden van aandacht en liefde en dat is waar het mij in het leven om gaat.’

‘Wies is nauwelijks beïnvloed door de wereld om haar heen. Ze is heel puur en geeft niet om materiele zaken. Wies voelt feilloos aan of iemand goede intenties heeft of niet. Niet door het uiterlijk maar 100% door het innerlijk. Haar onbevangenheid heeft een enorme positieve invloed op het hele gezin. Het maakt ons heel hecht.’

Verbinder

‘Wat ik van haar heb geleerd, gebruik ik in mijn werk. Oprecht zijn, transparant en geïnteresseerd in de mens. Ik ben niet op zoek naar het snelle geld. Ik investeer graag in mijn relaties en wil ze beter leren kennen. Wat drijft iemand, welke zorgen heeft hij of zij, wat zijn de toekomstwensen. Soms ga ik met klanten iets ondernemen of bezoek hun thuis of op het werk. Ik ben een echte verbinder en breng mensen bij elkaar. Ook zakelijk.’

Wereldburger

‘In mijn jeugd heb ik lang in Zuid-Amerika gewoond. Mijn vader werkte voor Philips en werd uitgezonden naar Colombia en vervolgens naar Argentinië. Daardoor ben ik me al vroeg gaan realiseren dat de wereld zo divers is en zoveel kansen biedt als je zaken in de juiste context plaatst. Ik volg het wereldnieuws op de voet. Politiek, economisch en sociaal. Omdat veel van invloed is op ons dagelijks leven. En dat geldt ook voor beleggen. Alleen door zaken in de juiste context te plaatsen, profiteer je mee van ontwikkelingen en beperk je de risico’s die je loopt bij een te eenzijdige beleggingsstrategie.’

Ernst Jansen (1987)

‘Mijn drijfveer is om mensen op een zo goed mogelijke manier te helpen.

Voor mij is het zeer belangrijk om de klanten goed te kennen. Ik wil weten wat er speelt en hoe de relaties in elkaar steken.

Ik ben heel direct en open naar mijn klanten. Soms is dat wennen, want ze krijgen van mij geen verkooppraatjes te horen, maar ik leg ze duidelijk uit waar het op staat en wat ze kunnen verwachten.

Ook bij mijn andere passie tennis, staat het zorgen voor mensen centraal. Natuurlijk gaat het ook om de sport en ja ik wil echt wel winnen! Maar net zo leuk vind ik het om nieuwe mensen en leden te ontmoeten en ze wegwijs te maken in de club. Ik zorg er graag voor dat mensen zich welkom voelen. Buiten de gewone activiteiten organiseer ik samen met een aantal andere tennisfanaten de clubkampioenschappen. Dit brengt vaak mooie en onverwachte momenten met zich mee, maar ook altijd uitdagende situaties. Ik vind het een sport om een zo goed mogelijke oplossing te vinden voor alle partijen.

Tot slot is humor voor mij erg belangrijk. Ik zie graag dat iedereen die bij ons langs komt of met mij een gesprek heeft gehad, weer met een lach vertrekt, want een dag niet gelachen is voor mij een dag niet geleefd.’

Luisteren en verdiepen in de ambitie van iedere cliënt is onze corebusiness.

Alleen dan kun je elkaar verrijken.